icon-clock-o
2018.03.24.
icon-pencil
angelika
icon-comment
0
icon-tag
Prison Break, szökés

Mivel ezek az évadok (1-4), illetve a film, viszonylag régebbi, így ezeket egy pakkba szedtem. A továbbiakban lesz egy részletesebb leírás majd minden évadról, de a következő ilyen posztban szeretnék kicsit részletesebben beszélni az új ’17-es évadról, azaz az 5. évadról. De mindenképpen szerettem volna pár szóban röviden írni az évadokról, mielőtt belevágunk az újabba.  

 

A szökés című TV sorozat Miller egyik legismertebb sorozata, amelyben alakítja a főszereplő Michael Scofield -et. Legtöbbünknek már nem kell bemutatni, hogy ki is ő, de ha még is lenne, olyan, aki most szeretne megismerkedni vele, akkor röviden, az alábbiakat szeretném elmondani róla.  


Michael egy hihetetlenűl okos, furfangos, és következetes ember. Ha Ő, valamit kigondol, azt a végletekig eltervezi, és az esetek többségében sikerrel jár. Ám a tervei nem minden esetben veszélytelenek, sőt leginkább minden terve tartogat veszélyeket.  
 

Az első évad során, Michael Scofield, aki mérnökként dolgozik, eltervezi, hogy a jogtalanul elítélt bátyját, kiszabadítja a börtönből. A börtön alaprajzát tanulmányozza, és a foglyokat is, akikre szüksége lesz a szökés, és az eltűnéshez. Hónapokig csak tervez, és agyal. Börtönbe juttatja magát, hogy bentről szöktesse meg. Végül egy rajz mögé rejtve a tervrajzot a testére tetováltatja. A tervrajz nem csak a börtön alaprajzát tartalmazza, hanem az egész eltűnésüket is a szökés után.  (…) 
 

A második évad, leginkább az eltünésükről szól, és még mindig menekülnek. De ezúttal nem történhet minden úgy ahogyan Michael azt eltervezte. A terv tökéletes, de csak addig, amíg nincs valaki, aki hasonló képen átlátja a tetoválást, amelyet eme briliáns elme alkotott. Mahone,  az FBI ügynök nagyban megnehezíti az eltünésüket, ám, más is közbe szól. Charles Westmoreland azaz a híres D.B. Cooper féle 5 millió dollárért versenybe szálló többi fegyenc is. Barát – barát ellen, fegyenc – fegyenc ellen, és a fegyencek –  Mahone, és társai, illetve a világ ellen.  


A harmadik évad, újra egy börtön szökésről szól. Azt tudhattuk, hogy az úgy nevetett Cég intézte el, hogy Lincoln börtönbe kerüljön, és kivégezzék, bár ezt azért jóval később tudtuk meg, ugyan is semmi sem volt biztos. Ám a harmadik évadban már biztosan tudjuk, hogy az úgy nevezett Sona börtönbe Scofield-et nem hiába küldték be. Feladata van. Meg kell szöktetnie egy másik elitéltet. James Whistler-t.  A Sona egy olyan börtön, ahonnan még senki sem szökött meg, illetve olyan elitélteket küldenek ide, akiket más börtönök nem fogadnak be. Aki ide bekerül, az ki már nem jön. Legalábbis élve nem. Vagy még is? Scofield, ezt is véghez vitte. Véghez, a lehetetlent.  

A negyedik évad sokak szerint kilóg a sorból vagy felesleges, értelmetlen. Ám, ha belegondolunk, minden ami az első három évadban történt, az mind amiatt volt, amit el kellett lopniuk a negyedik évadban. Ez a Szkülla (Scylla). A szerkezet megszerzése véráldozatokat is követel. Főhősünk, ismét briliáns dolgokat visz véghez. Olyan védelmi rendszert tört fel, amit szinte lehetetlen volt véghez vinni. A Szkülla ellopása csak ez része az évadnak. Michael, egy nagyon fontos életmentő műtéten is átesik. A történet még mindig nem ér véget, Michael megismeri az édesanyját, akitől nem mást akar, csak azt, hogy a nehezen megkaparintott Szküllát visszaadja neki. Az évad utolsó része egy lezárás, mely nagyon szívfacsaró, és a legszebb pillanatai az évadnak.  
 

A szabadság ára egy olyan teljes értékű film, amely a sorozat azon részét dolgozza fel, ami a negyedik évadban történt Michael és Sarah esküvője, illetve Michael halála között. Sarah-t bebörtönözik, amiért megölte Michael édesanyját. Most újra itt az ideje a szökésnek. Michael életét áldozva kiszabadítja a terhes feleségét a börtönből. A terv tökéletes volt. Nem balszerencse. Ez volt Michael terve. A végén kiderült, hogy egyébként sem lett volna sok ideje hátra, ugyan is a műtét ellenére, kiújult a daganata. Vagy is ezt próbálták elhitetni mindenkivel.  

 


Vélemény, hozzászólás?